Mitä tavoitteiden asettaminen tarkoittaa?

Tiesitkö?

Tavoitteet ohjaavat toimintaa. On helpompi pohtia askeleita matkalla tavoitetta kohti, kun ensin tiedostaa mihin on matkalla. Selkeät ja saavutettavissa olevat tavoitteet kannattaa pohtia huolella.

 

Hyvin laaditut tavoitteet ovat hoidon ja kuntoutuksen perusta. Ne laaditaan yhdessä asiakkaan ja ammattilaisten kanssa. Asiakas tietää, mihin hoidolla ja kuntoutuksella pyritään. Tavoitteet ohjaavat hoitoa ja kuntoutusta ja helpottavat asiakkaan edistymisen seuraamista. Tavoitteiden pitää olla konkreettisia, merkityksellisiä ja saavutettavissa olevia. Kyse on aina asiakkaan omista tavoitteista, joista hänellä on oikeus päättää.

Tavoitteita voidaan asettaa sekä lyhyelle että pitkälle aikavälille. Asiakkaan päätavoite voi olla esimerkiksi kokopäiväinen tai osa-aikainen työ tai vapaaehtoistyö. Välitavoite voi olla esimerkiksi opintojen loppuunsaattaminen.

Työllistyminen tai työhön paluu otetaan huomioon hoidossa ja kuntoutuksessa mahdollisimman varhain. Ammattilaisen tehtävänä on kertoa eri vaihtoehdoista ja mahdollisuuksista.

 

Kuuntele Podcast: Tavoitteet ovat kuntoutuksen selkäranka

 

Näin toteaa kuntoutusohjaaja Mia Andersson. Asiakkaan ja asiantuntijan yhdessä miettimät tavoitteet kertovat, mistä ja mitä kohti ponnistetaan. Kun kuntoutuksen tavoitteet on laadittu hyvin, ne sitouttavat ja motivoivat (kesto 22:10 min).

Tästä pääset podcastin kirjoitettuun versioon.

 

Totta vai tarua?